5G komt eraan, dit moet je weten!

Internetten met gigabytes per seconde, waarbij complete films in één keer zijn geladen. En dát op je smartphone. Draadloos, gewoon via het mobiele netwerk van je Sim Only provider. Ondenkbaar? Nee hoor, want de overheid, providers en telefoonfabrikanten zijn druk bezig met de ontwikkeling van 5G internet. We weten steeds meer over de opvolger van 4G en welke mogelijkheden jij en je telefoon ermee krijgen. Duik je mee in de wereld van het internet van de (nabije) toekomst?

Wat is 5G?

5G is de term die staat voor de vijfde generatie van mobiele telefoonnetwerken. Dit mobiele netwerk is nog in ontwikkeling en moet het huidige 4G netwerk opvolgen. Zodra het is uitgerold, kun je er straks mee bellen, sms’en en natuurlijk mobiel internetten. Dit mobiele netwerk wordt vele malen sneller dan het huidige 4G.

Hoe snel is 5G?

Overheden, providers en telefoonfabrikanten zijn druk bezig met de ontwikkeling van 5G. Het is daardoor nog onduidelijk hoe snel het precies zal zijn. In theorie moet het netwerksnelheden tot wel 800 gigabit per seconde bereiken, wat neerkomt op een snelheid van 100 GB per seconde. Ter verduidelijking: een bit is niet hetzelfde als een byte, want een byte is een verzameling van 8 bits. Vandaar dat 800 gigabits omgerekend evenveel is als 100 GB.

In de praktijk valt dit waarschijnlijk lager uit, al is de beoogde praktische snelheid van 1 gigabit per seconde ook zeer indrukwekkend. Dit komt namelijk neer op een snelheid van 125 MB per seconde. Ter vergelijking: 4G heeft in Nederland een gemiddelde snelheid van 20 megabit per seconde, oftewel 2,5 MB per seconde. Daarmee wordt 5G als het goed is 50 keer zo snel als 4G!

Hoe werkt 5G?

Erg indrukwekkend, die beoogde hoge snelheden, maar hoe wordt dat in de praktijk eigenlijk mogelijk? Om zo supersnel draadloos data uit te wisselen, wordt er voor 5G ‘fotonica’ gebruikt. Dit is een techniek waarbij data met lichtdeeltjes wordt uitgewisseld. Providers moeten hiervoor een hogere netwerkfrequentie gebruiken dan voor 4G, namelijk een frequentie van 3,5 GHz. Het voordeel van zo’n hoge frequentie is dat het hoge snelheden aankan en in principe binnenshuis een beter bereik heeft. De signaalsterkte van deze hoge frequentie valt wel een stuk lager uit. Dat betekent dat er extra zendmasten geplaatst moeten worden om 5G landelijk dekkend te krijgen.

Waarom komt er 5G internet?

Leuk, die hoge internetsnelheden die straks mogelijk zijn via 5G. Zo zullen filmpjes in no-time zijn geladen en verstuur je extra snel een video naar de groeps-app. Toch zijn dat niet de belangrijkste redenen waarom er wordt gewerkt aan 5G. Het is de bedoeling dat 5G ook voor andere doeleinden wordt ingezet.

Zo wordt er op het platteland in Drenthe al getest met 5G als netwerk waarmee zelfrijdende werktuigen aangestuurd worden. KPN test in de Rotterdamse haven, een van de grootste havens ter wereld, met 5G toepassingen. Ook in Helmond wordt er onderzoek gedaan naar dit nieuwe type mobiel internet. Hier wordt er gekeken hoe slimme autowegen en zelfrijdende auto’s via 5G onderling kunnen communiceren. Op die manier kan er in de toekomst bijvoorbeeld veel effectiever in de file worden gereden. De voordelen? Minder files en zuiniger rijden, dat willen we allemaal wel! Met 4G zijn dit soort dingen niet mogelijk. Niet omdat 4G niet snel genoeg is, maar omdat een 4G-netwerk te veel vertraging heeft. Geen goede combinatie met zelfrijdende auto’s, die in milliseconden data moeten versturen en ontvangen, om snel genoeg te kunnen reageren op het verkeer.

Wanneer is het eerste 5G netwerk klaar?

Zoals je kunt lezen wordt er dus al veel getest met 5G netwerken. Niet alleen in Nederland, maar bijvoorbeeld ook in Zuid-Korea en in Engeland. Zo moet er in Londen dit jaar nog een werkend 5G netwerk online komen.

worden er in Nederland mobiele frequenties geveild die telecomproviders kunnen gaan gebruiken om 5G op te implementeren. Het gaat om de frequenties 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Zodra bekend is welke telecomprovider welke frequenties mogen gebruiken, kunnen ze starten met de uitrol. Onder andere KPN, van wie Simyo het mobiele netwerk gebruikt, gaat hiermee aan de gang. Ondanks al deze plannen duurt het nog wel even voordat je vervolgens ook echt via dit snellere mobiele internet kunt internetten.

Is mijn telefoon geschikt voor 5G internet?

Ze komen nog niet veel voor, werkende 5G netwerken. Toch zijn er al een aantal telefoons beschikbaar die er geschikt voor zijn, zoals de Xiaomi Mi Mix 3. Dit jaar volgen er nog meer, want de nieuwe topprocessor, de Snapdragon 855, ondersteunt 5G internet. Telefoons als de Samsung Galaxy S10 zullen daarom zo goed als zeker dit snellere internet ondersteunen.

Veel heb je daar nog niet aan, want 5G is dus eigenlijk nog nergens beschikbaar voor particulieren. Zoek je een nieuwe telefoon voor bij je Sim Only abonnement? Dan hoeft deze er nog niet per se geschikt voor te zijn. Het duurt nog wel even en 5G telefoons zijn nu nog erg duur. Voor veel minder geld heb je al een goedkope, betaalbare smartphone die ook heel snel is en waarmee je prima via ons betrouwbare en snelle 4G kunt internetten. Tegen de tijd dat het beschikbaar is, zijn telefoons die het ondersteunen waarschijnlijk ook een stuk goedkoper. Kwestie van afwachten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *